Pomiar

Jak dokonać pomiaru do wywiadu żywieniowego?

  1. Obwód ramienia
    Ramię swobodnie opuszczone, mięśnie rozluźnione. Miarę przyłóż pośrodku ramienia.
  2. Obwód klatki piersiowej
    Obwód biustu mierzymy z opuszczonymi rękoma i rozluźnionymi mięśniami oraz na wydechu. Miarę zbieramy ok. 1cm powyżej sutków.
  3. Obwód talii
    Talię mierzymy w jej najwęższym miejscu po wydechu i przy rozluźnionych mięśniach.
  4. Obwód bioder
    Do pomiaru bioder nogi ustawiamy w lekkim rozkroku, stoimy stabilnie, równomiernie rozkładając ciężar ciała. Mięśnie rozluźnione. Miarę zbieramy z najszerszej części bioder, mniej więcej w połowie wysokości pośladków.
  5. Obwód uda
    Postawa taka sama, jak w przypadku pomiaru bioder. Udo również mierzymy w jego najszerszej części, przy rozluźnionych mięśniach, mniej więcej 2-3cm poniżej linii pośladków.